viernes, 7 de septiembre de 2012

Animal fotosintètic?


Des de ben petits se’ns ha repetit a l'escola que una de les diferències fonamentals i insalvables entre els animals i els vegetals és que els primers no poden fer la fotosíntesi, són heteròtrofs. Doncs bé, sembla que aquesta barrera, si bé seguirà sent clau en la separació dels dos regnes, no és tan clara com podia semblar.
Només cal que vegeu el vídeo que us presento a sota. En ell podreu veure a Elysia chlorotica un gasteròpode que presenta cloroplasts a les seves cèl•lules epitelials. Aquests cloroplasts li permeten fer la fotosíntesi i per tant obtenir glúcids gràcies a l’energia del Sol com ho faria qualsevol planta!

Com és això possible? Vegeu el vídeo per entendre el mecanisme d’endosimbiosi amb l’alga Vaucheria litorea que li ho permet.





Aquest mecanisme, a més de representar un cas molt curiós de simbiosi, és interessant des del punt de vista genètic ja que representa una transferència horitzontal de gens (TGH). La TGH és defineix com la transmissió de gens des d’una cèl•lula cap a una altra que no és descendent seva i representa una alternativa a la transmissió habitual entre progenitors i descendents.