miércoles, 12 de marzo de 2014

Desenvolupament embrionari: del zigot al blastocist (timelapse)

Espectacular timelapse que resumeix, en un minut, els 5 primers dies del desenvolupament embrionari realitzat amb un embrioscopi. Aquest instrument permet seguir el desenvolupament embrionari després d'una fecundació "in vitro". 
El vídeo ha sigut obtingut en el Dansk Fertilitetsklinik en Copenhague, Dinamarca. (Vía NPR Global Health).
Al començament veureu la fusió dels dos pronuclis (els nuclis dels dos gàmetes, l'òvul i l'espermatozoide). A continuació tenen lloc vàries rondes de divisió cel·lular o mitosi en les que les cèl·lules que apareixen (blastòmers), són idèntiques entre elles i ocupen el mateix volum que el zigot inicial. Observareu després la formació del blastocist que comença a desenvolupar-se uns 4 dies després de la fecundació. En aquesta fase és quan es dóna la primera diferenciació cel·lular en el desenvolupament embrionari. Els blastòmers de la capa més externa es comprimeixen i esdevenen el trofoblast que seran les cèl·lules que donaran nutrients a l'embrió i es transformaran en la placenta. Al mateix temps es forma també la cavitat del blastocist (blastocel). Mentre es forma aquest, la resta de cèl·lules s'agrupen en un dels extrems del blastocist per donar lloc a la massa cel·lular interna o embrioblast

Aquestes cèl·lules de la massa cel·lular interna són les famoses cèl·lules mare embrionàries totipotents (que poden diferenciar-se en qualsevol cèl·lula del futur l'individu).
)


No hay comentarios:

Publicar un comentario