lunes, 10 de octubre de 2011

Neutrins, velocitat de la llum i relativitat: algunes preguntes amb resposta (I)

Segons aquesta famosa equació res pot viatjar més ràpid que la llum
Aquesta entrada va per tots els que m'heu demanat informació sobre el tema a classe.
Des de els meus limitats coneixements de física intentaré resoldre algunes de les qüestions que m'heu plantejat al voltant de l'experiment realitzat pels científics del detector Opera.

1) Perquè ha aixecat tanta polseguera mediàtica l'experiment?
    - Els resultats de l'experiment semblen contradir un dels principis bàsics de la relativitat especial d'Einstein: segons aquesta teoria cap partícula amb massa positiva pot viatjar més ràpid que la llum.

2) En què consisteix exactament l'experiment?
    - En l'experiment s'ha mesurat amb rellotges atòmics (de precisió extraordinària) el temps amb que una sèrie de neutrins recorrien 730 Km. Els neutrins van ser "disparats" des de Ginebra i va ser recollits a un detector Italià al massís de Gran Sasso. 

3) Com han arribat els neutrins des de Ginebra a Itàlia? Hi ha un tunel de 730Km entre els dos punts?
     - Els neutrins no van viatjar per cap túnel. Van atravessar els 730Km de roca massissa que separen la "sortida" de "l'arribada" de la seva "cursa". Com és lògic, no hi ha cap túnel de 730Km entre Ginebra i Itàlia. 
Això és possible perquè els neutrins gairebé no interaccionen amb la matèria ordinària, poden atravessar-la sense immutar-se ni veure reduïda la seva velocitat (de fet una infinitat de neutrins us estan atravessant ara mateix i no us n'adoneu).

4) Quins resultats es van obtenir? 
Einstein explotant el tòpic de científic boig.
    - Els rellotges atòmics van indicar que els neutrins van arribar una mica abans del que ho hauria fet un raig de llum. Per a ser més exactes 60 nanosegons abans (fixeu-vos en la precisió de la mesura, un nanosegon és mil mil·lions de vegades més curt que un segon!). Els resultats són molt sorprenents, tant que els propis autors els van revisar durant mesos en busca d'errors abans de publicar-los. Ara molt físics de tot el món revisen el disseny de l'experiment per veure si els resultats són o no fiables.

Aviat realitzaré la segona part de l'entrada, si voleu feu-me més preguntes... intentaré contestar-les.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario