jueves, 12 de enero de 2012

La tensió superficial: gotes com mai les heu vist!

Estem molt acostumats a veure gotes d'aigua, no ens criden massa l'atenció, però el seu comportament es prou sorprenent si les mirem des de la perspectiva d'éssers vius de petita mida o a càmara lenta...

Mireu com li costa beure a una simple formiga...






Gotes a càmara lenta:




Perquè succeeix això? 

Aquest comportament "extrany" té lloc a causa de l'elevada tensió ssuperficial de l'aigua.

Expliquem-ho:

Observeu els dos pols de la molècula d'aigua
Cada molècula d'aigua és com un minúscul imant molecular. La molècula d'aigua no té cap càrrega neta però, a causa de la gran capacitat d'atracció dels electrons que presenta l'oxigen, (electronegativitat) cada molècula d'aigua forma un dipol.  És a dir, cada molècula presenta dues zones diferenciades, una zona  al voltant de l'oxigen amb certa càrrega negativa (perquè els electrons de tota la molècula hi circulen la major part del temps), i una zona amb certa càrrega positiva al voltant dels hidrògens que queden "desprovistos" d'electrons.

Gràcies a aquests "pols", les molècules d'aigua s'uneixen entre elles amb molta més força que en la majoria de líquids i les gotes d'aigua tenen, en la seva superfície, una pel·lícula (capa) molt flexible i difícil de trencar. Aquesta capa és la que provoca els efectes que podeu observar en els vídeos.